PDA

View Full Version : RAM vs. Graal lag


Deek2
07-31-2002, 11:04 AM
Well, whenever my computer got an upgrade, i've been noticing terrible lag when I play graal. I mean like everyone lags. And the funny thing is my modem goes the same speed it did when my computer didn't get an upgrade, sometimes even faster. Soo I know that isn't it. But lately my computer has been getting alot of hangups cuz my RAM keeps running out of memory. Right now my RAM is 128MB, but 32 of that is shared with my onboard bideo card, soo basically i only have 96 :( . Could this be the reason why graal is lagging up soo bad?

LilNiglet
07-31-2002, 11:15 AM
Yes. Graal, when on the 2002 server, sucks up more than HALF of my memory (256). This condition is known as the lyci-- er, glutton syndrome

thomasward
07-31-2002, 11:15 AM
What colour resolution do you use? Cos when my comp uses 32-bit colour it lags but on 16-bit it runs fine, and I've got like 256 megs of ram.

Deek2
07-31-2002, 11:17 AM
32 bit color, lemme try lowering it to 16

MasterNuke
07-31-2002, 11:18 AM
512 megs here... i dont lag on 2k2 until around 40 minutes pass... then i lag and i just restart graal

Deek2
07-31-2002, 11:19 AM
nope, dun werk =(

_0AfTeRsHoCk0_
07-31-2002, 11:32 AM
Originally posted by MasterNuke
512 megs here... i dont lag on 2k2 until around 40 minutes pass... then i lag and i just restart graal
I have to reconnect after 40 min or so too.. but I only have 64 megs.

Chronos
07-31-2002, 11:48 AM
I'm telling you right now. And you'd better listen, since I say this to most players all day on RC.

RAM isn't everything. Neither is MHZ/GHZ.

Direct X versions are important.

Video cards are important.

Video card memory is important.

Keeping your Graal files in order is important.

ScanDisk your entire harddrive, if not only just the Graal files.

Disk Defragmenter has been known to help.

Remember that resources are also a problem occasionally too, running too many programs slows down everything on your computer.

LOA--Paul
07-31-2002, 12:20 PM
XP said I was low on memory so I cut back to only 13 programs running now, its ALOT better

Deek2
07-31-2002, 12:46 PM
Disk Defragmenter/ScanDisk doesn't work. I know i've used those several times while graal was on my computer soo that doesnt work. I have an up to date DirectX driver
I also cut back on programsn and that doesnt work either
I have a 1.2 ghz processor
My video card is 32 bits, and it shares 32 MB of memory, but that can leap up to 64, and possibly 128 if i had more than 128 mb ram
And how would keeping my graal files in order help anything?

Domini
07-31-2002, 12:52 PM
I have 1024 megs of RAM, and it runs fine for me.

screen_name
07-31-2002, 12:56 PM
mine lags pretty bad sometimes, but if i fullscreen it i can usually run it decent for my computer


Specs:
4mb video card
64mb RAM
1gig HD left (used to be 100mb, ran slower then)
56k modem (connects at 45k)

Hiyoshi
07-31-2002, 01:04 PM
512 MB RDRAM, 64 MB GFX Card, and I experience absolutely no lag on 2k2 at all, not after 40 minutes, not ever.

--Chris--
07-31-2002, 02:04 PM
1024 mb ram
2 ghz processor
64mb ddr gfx card
=p no lag!
btw i recommend getting a program called "System Mechanic" it's pretty handy :)

Ziro-
07-31-2002, 02:21 PM
Originally posted by Deek2
<insert oberminor long quote from Deek here>

OMG! ITZ DEEK! ...k, I have like 87-89mb of RAM (windows like to tell me a different number every now and then to make me go crazy)....and I have like 5 gb left of a 19gb HD.....and like a 600mhz thingy thing...and ehrm...a stupid gif card....and ehrm...can I have the pink pony instead of the brown one? plz? oh...and graal is uberlaggy for me....k? 1337... w0rt!

Deek2
07-31-2002, 03:18 PM
Originally posted by Ziro-


OMG! ITZ DEEK! ...k, I have like 87-89mb of RAM (windows like to tell me a different number every now and then to make me go crazy)....and I have like 5 gb left of a 19gb HD.....and like a 600mhz thingy thing...and ehrm...a stupid gif card....and ehrm...can I have the pink pony instead of the brown one? plz? oh...and graal is uberlaggy for me....k? 1337... w0rt!
Sure, why not :D
And I guess i should go out and buy some more RAM? Well I should otherwise than graal because if i went out and bought like two 512 MB sticks it would be overkill for most games >D and i wouldn't have to worry about lagness

BeZeRkEr
07-31-2002, 03:20 PM
if you have an extra $288 go ahead
but unless you take gaming very seriously its kinda a waste
one 512 stick would be enough for graal

Deek2
07-31-2002, 03:23 PM
yeh i guess :) possibly the most RAM consuming program on my computer is GTA3 and i hardly play that. I just want something that'll make my computer run at the speed its supposed to run and not keep crashing all the time >=/

BeZeRkEr
07-31-2002, 03:38 PM
if you crash install a new version of windows or reformat
it fixes errors
did for me anyway
my crappy comp always used to crash
now that i installed WinXP it works perfectly.. still slow but perfectly..
i can run it for a week without it slowing down